Ik bepaal de prijsopgaaf aan de hand van een aantal dingen. De algemene kosten hangen af van de hoeveelheid benodigd patroonpapier, mock-up stoffen en kleine materialen als naalden, rijggaren enzovoort. Dat is waarom deze variabel zijn. Een korset heeft bijvoorbeeld amper mock-up stoffen nodig, maar een jurk met meerdere meters aan stof in de rok des te meer. Dit geldt ook voor de materiaalkosten, alleen vallen deze hoger uit door het gebruik van luxere materialen.
De werkkosten zijn bij de offerte afhankelijk van hoe veel uur ik denk bezig te zijn met vooronderzoek wat tot het patroon leidt, maar ze zijn ook afhankelijk van hoe veel uur ik bezig denk te zijn met de productie. Hiervoor maak ik een educated guess, met behulp van uren die in een vorig soortgelijk project zijn gegaan. Hoe langer het bedrijf draait, hoe secuurder de kosten voor uren kunnen worden ingeschat. Als ik meer uren maak is dat mijn eigen risico; als ik minder uren maak zullen deze worden doorberekend in de factuur. Zo bent u nooit onverwacht meer kwijt!
Voor de duurdere projecten is dit zeer zeker mogelijk, misschien zelfs gewenst. Indien u graag in termijnen wil betalen, stel ik een plan op en krijgt u bij elk termijn een factuur opgestuurd. Na betaling van deze factuur ga ik door aan uw bestelling. Niet op tijd betalen staat dus gelijk aan vertraging in het project.
Bij verschillende onderdelen die samen tot een kostuum behoren, worden termijnen afgestemd op het afbetalen van één product per keer, zodat halverwege het totale project de afgeronde producten reeds aan u toebehoren.
Hieronder bedoel ik digitale brainstorm sessie en digitale passessies. Maar helaas, dit kan niet. Als onderzoeker heb ik geleerd om op andermans werk voort te bouwen, maar niet alles zo maar voor waar aan te nemen. Verder kunnen de vreemdste redenen bronnen van 'ruis' zijn. Maatname doe ik dus het allerliefst zelf, zodat ik bijvoorbeeld hetzelfde meetlint voor de maten ook weer kan gebruiken voor het uittekenen van patronen. Met passen wil ik graag van alle hoeken het werk willen kunnen zien, om zo te garanderen dat de kleding zit zoals hij moet zitten.
Kortom, helaas ben ik te visueel ingesteld om een compleet digitale productie te kunnen toestaan.
Een mock-up of proefversie is de eerste versie van een product op maat. Zie het als de eerste vlugge schets vooraf aan een tekening. De versie wordt vaak van één laag stof gemaakt en bij het aantrekken worden er metingen aan gemaakt om zo te voorkomen dat er te veel van de echte stof verknipt wordt waarna blijkt dat het niet past. De mock-up stof is een stof die de echte stof 'nadoet' maar goedkoper is. Deze wordt vaak in bulk ingekocht en primair gebruikt om de vlugge versies van te maken.
Een werkende mock-up wordt bij bijvoorbeeld keurslijven gebruikt. Hier wordt de binnenste laag van het keurslijf inclusief baleinen in elkaar gezet om zo te kijken of alles fijn past. Het voordeel hiervan is dat er geen mock-up achterblijft aangezien op deze werkende mock-up later de buiten- en binnenstof worden gemaakt.
Meerdere verschillende soorten. In het geval van maatwerk nodig heb ik jouw idee nodig. Anders kan ik het natuurlijk nooit fysiek maken! Daarnaast heb ik je maten nodig, en zoals eerder aangegeven neem ik deze het liefst zelf op. Hiermee kan ik mijn paspoppen op maat maken en daarmee ook jouw kleding. Hiernaast heb ik contactgegevens nodig om tussentijds contact op te nemen als ik vragen heb of om informatie op te sturen.
Er zijn een aantal grenzen die ik stel. Iemands cultuur is geen kostuum. Ik zal dan ook niks maken uit een (nog levende) cultuur die niet te mijne is. Dit geldt onder andere voor kleding die een Japanse geisha draagt, maar ook native cultuur. Als je kleding of accessoires van dit soort culturen wilt, raad ik je van harte aan bij hun een aankoop te maken!
Ik help met liefde mensen aan werk, maar Shade of Yalo is een ZZP initiatief- dat betekent dat ik een Zelfstandige Zonder Personeel ben. Het bedrijf is aan huis. Om deze redenen kan ik niet iemand aannemen. Wel ben ik aan het overwegen om later naailessen te geven. Mocht je daar interesse in hebben, laat het me dan weten. Hoe meer interesse, hoe groter de kans dat er iets te regelen is!